logo zgoraj         znacke3
znackeTrg Borisa Kidriča 3, 2000 Maribor   
05-908-33-72
info@ses-mb.si
KontaktNajem

 

Edita Golob

Veliko časa je minilo od takrat, ko sem se odločala, katero srednjo šolo izbrati, čeprav se še danes tega zelo dobro spomnim. Kljub temu, da sem imela možnosti izbrati tudi druge gimnazije, sem se raje odločila za Srednjo ekonomsko šolo v Mariboru, ki v tistem času še ni bila gimnazija. Že na informativnih dnevih sem dobila občutek, da je to šola, v kateri se bom dobro počutila in da mi bo dala to, kar si želim v življenju početi, da ne bom pridobila zgolj znanja iz splošnih predmetov, ampak tudi strokovnih znanj, ki mi bi utegnila v prihodnosti kaj hitro biti koristna ob morebitnem iskanju službe.

Kljub temu, da so nas razvrstili v isti razred kar deset učencev iz osnovne šole, in da smo se med sabo vsaj malo poznali in tako še hitreje navezali stike, so velika vhodna vrata še vedno vzbujala neko strahospoštovanje. Mogoče tudi zato, ker nismo bili Mariborčani in smo se morali navaditi tudi drugega kraja, novih obrazov, vse je bilo za nas takrat dosti večje, neznano, na prvi pogled zastrašujoče. Že po nekaj dneh sem se navadila in vedela, da sem se odločila prav. Šola mi nikoli ni predstavljala posebnih težav, še posebej so mi bili pri srcu strokovni predmeti – v tistem času smo imeli le en program – ekonomski tehnik.

Še danes se spominjam določenih zadev, ki sem se jih naučila v srednji šoli, predvsem lahko rečem, da so mi ostali v spominu trije predmeti. Gospodarsko poslovanje s korespondenco mi je dalo osnove za podjetniško razmišljanje, postavilo dobro osnovo in še danes se spomnim določenih zadev iz šolskih dni. Strojepisje je bila prav tako posebnost naše šole in lahko rečem, da mi bo vedno ostalo v spominu, kako smo ropotali z mehanskimi pisalnimi stroji in se učili slepega desetprstnega pisanja, ki mi je bilo že na prvem delovnem mestu v veliko pomoč, kljub temu, da nikoli v nobeni službi nisem več pisala na pisalni stroj, katere so v tem času že zamenjali računalniki. Najbolj od vsega pa me je navdušilo knjigovodstvo in profesorica ga. Kolarič. Ne znam opisati s čim me je tako pritegnila, vendar zame je bila najboljša profesorica in menim, da sem dobila največ znanja o dvostavnem knjigovodstvu prav pri njej, da mi je postavila odlične temelje za razumevanje računovodstva in financ nasploh. Kljub temu, da sem kasneje na EPF končala študij bančništva in financ, menim, da sem več praktičnega znanja za razumevanja pridobila prav v SEŠ. Debet, kredit, aktiva, pasiva, bilance, kalkulacije, dvostavno knjigovodstvo nasploh.… vse to mi je bila ob koncu šolanja popolna rutina.  Prav zaradi teh temeljev sem imela kasneje na EPF veliko prednost pred ostalimi učenci, ki so prihajali iz gimnazij in jim je ravno računovodstvo predstavljalo največji izziv. Sama sem ga tako vzljubila, da sem že od prve službe dalje, torej že 25. leto, v vodah računovodstva in financ.

Prvič sem se kot podjetnica preizkusila z registracijo svojega s.p.-ja, kasneje v obliki d.o.o. Danes že 10 leto uspešno vodim lastno podjetje, ki je specializirano predvsem za vodenje poslovnih knjig in davčno svetovanje ter optimizacijo poslovanja v obliki računovodskega servisa, pri čemer mi pomaga kader zaposlenih, katere sem prav tako skozi leta uspešno usposobila za samostojno delo. Svetujemo obstoječim podjetnikom in tistim, ki se za to šele odločajo, pomagamo jim pri odločitvi izbire prave pravnoorganizacijske oblike, prav tako se ukvarjamo tudi s šolanjem, imamo lastno delavnico Mala šola računovodstva na praktičnih primerih v računovodskem programu, občasno predavam na raznih delavnicah in seminarjih, ter tako z veseljem širim svoje znanje tudi med druge. Seveda moram zaradi tega slediti vsakodnevnim spremembam zakonodaje, pravil, sodni praksi… kljub temu mi ostajajo osnove ekonomije in računovodstva, ki sem jo pridobila v SEŠ globoko v moji podzavesti in srcu in še danes se z veseljem spomnim besed profesorjev iz srednješolskih klopi. In vendar, če bi lahko prevrtela čas nazaj, bi sama sebi svetovala, da naj še bolj posrkam znanje te šole, ki mi je že tako dala zelo lepo popotnico za življenje. V vsakem primer pa bi spet izbrala Srednjo ekonomsko šolo, kljub temu, da danes tudi druge šole nudijo odlične programe, vendar menim, da je od mojih šolskih dni do danes SEŠ postala samo še veliko boljša in zato odlična izbira za tiste, ki se vidijo na svoji življenjski poti kot podjetniki.

 

PONOSNI SMO NA NAŠE BIVŠE DIJAKE ... IN ŠE NAPREJ OSTAJAMO POVEZANI!

 
UPORABLJAMO PIŠKOTKE
Naša spletna stran uporablja piškotke, da bi optimizirali vašo uporabniško izkušnjo.